17 Kasım 2009 Salı

C Vitamininin Yararları



C vitamini Hakkında
Kış aylarının popüler vitamini olan C vitamininin önemi, dünya sağlık örgütlerince bir kez daha tescilleniyor. Özellikle kansere karşı etkisinin keşfedilmesi ve fazla alınmasının yan etkilerinin az olması, C vitamininin önemini artırıyor.
C vitamini, gribe ve soğuk algınlığına yol açan virüslerin mukozaya yapışmasını ve çoğalmasını önlediği ve vücut direncini artırdığı için özellikle kış aylarında daha da önem kazanıyor. Strese, yorgunluğa ve sigaranın yarattığı olumsuzluklara karşı etkileri de saptandığından, özellikle kent yaşamındaki önemi artıyor.
C vitamini, yaşlanma sırasındaki dejenerasyondan korunma sağladığı düşünülen antioksidan özelliği nedeniyle de popüler olmaya başladı. Hem C vitamini içeren sebze ve meyvelerin bolluğu, hem de C vitaminine olan ihtiyaç nedeniyle, C vitamini, adeta kış aylarının vitamini.
C vitamini yetersizliği enfeksiyonlara karşı direncin azalması, iştah azalması, yaraların iyileşmesinde gecikme, diş eti şişmesi ve kanaması, kansızlık, yorgunluk, eklemlerde şişmelere neden olur. C vitamini eksikliğinin en uç belirtisi kemiklerde kırılmalarla belirlenen skorbüt hastalığıdır.
Ayrıca depresyon, yüksek tansiyon, eklem iltihabı, ülser, damar sorunları, alerji ve safra kesesi taşları bir çok sağlık sorununun C Vitamini ile ilişkili olduğu düşünülüyor. Vücuttaki C vitamini eksikliği, yorgunluk, kansızlık, ateş, diş ve dişeti rahatsızlıkları, yaraların kapanmasında gecikme ve enfeksiyonlara karşı direncin azalması şeklinde kendisini gösterir.
C vitamini vücutta depolanmadığı ve idrarla atıldığı için, fazlası az sorun oluyor. Ciddi yan etkileri pek yok. Çok fazla alındığında bulantı ve ishale neden oluyor. Ayrıca karın ağrısı, idrarda yanma, deride hassasiyet görülebilir.
C vitamini yüksek dozda tüketildiğinde B vitaminini azaltıyor, bu nedenle kimi toksik etki yapan vücutlarda böbrek taşı oluşmasına neden oluyor.
C VİTAMİNİ YARARLARI
A, B, E vitaminlerinin, demir ve kalsiyumun vücutta daha iyi kullanılmalarını sağlıyor.
Kılcal damar yapısını kuvvetlendiriyor.
Koroner kalp hastalığı oluşum riskini azaltıyor.
C vitamininin kansere karşı da en etkin maddelerden biri olduğu saptandı.
Yaraların kapanmasını sağlayan enzimlerin oluşumunda etkili.
Gözleri, güneşe ve güçlü ışıklara karşı koruyarak katarakt oluşumunu engelliyor.
Kemiklerde, dişlerde, diş etlerinde, ligamentler ve kan damarlarındaki vücut hücrelerinin büyümesine ve sağlığını korumasına yardımcı oluyor.
Vücudun strese yanıt vermesine yardımcı oluyor.
Vücuttaki bazı hormonların işleyişinde görev yapıyor.
Kolesterol düzeyini dengeliyor.
Antioksidan özelliğe sahip.
C Vitamini Nelerde Bulunur – C Vitamini İçeren Yiyecekler Hangileridir?
C vitamini en çok taze meyve ve sebzelerde bulunur. Kuşburnu, misket limonu, frenk üzümü, portakal, greyfurt, yeşil biber c vitamini kaynakları arasında olan besinlerdir. Domates, karnabahar, ıspanak, patates gibi besinler de içinde C vitamini bulunan besinler arasındadır.
Günlük C Vitamini İhtiyacı
C vitamini kullanımı : Önerilen C vitamini miktarı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu vitamin için RDA (Önerilen Günlük Doz) 60mg’dır fakat bilhassa belirli bir sağlık durumu riski ile karşı karşıyaysanız birçok sağlık uzmanı 500 mg lık dozlar önerir. Şayet genel sağlığınızı bir multi vitamin veya besin takviyesi ürünü ile iyileştirmek istiyorsanız, formülde 40 ila 60 mg askorbik asit makul miktar olmalıdır.
C Vitamini Fazlalığı: Bulantı kusma ve ishale neden olur. Fazla c vitamini alımı böbrektaşı riskini artırabileceği belirtilmektedir.
C Vitamini Eksikliği: C vitamini eksikliğinde skorbüt denilen hastalık ortaya çıkar. Dişeti kanamaları ve çürümeler görülür. Enfeksiyonlara karşı direnç zayıflar.