29 Ağustos 2010 Pazar
30′lu Yaşlarda Kadın Olmak
Doğum günüme sayılı günler kalmışken bu konu beni yakından ilgilendirdi :)
Birçok kadın gibi, 30′lu yaşlarınız, ilk erişkinlik devresindeki arkadaş rekabetini geride bırakmanın rahatlığıyla özgüveninizin arttığı ve kendiniz olmaktan mutlu olduğunuz bir dönemdir. İşinizi yoluna koymuşsunuz ve yaşamdan beklentilerinizi biliyorsunuz.
Birçok kadın bir süre sonra çocuk sahibi olmak ister. Güvenilir doğum kontrol yöntemleri, siz ve eşiniz şartların oluştuğuna karar verene kadar çocuk sahibi olmayı ertelemenizi olanaklı kılar. Dilerseniz eşsiz, tek başına çocuk sahibi olabilirsiniz. Gebe kalmadan önce sağlığın önemini bilmeli ve hamile kalmadan önce bedeninizi en üst form düzeyine çıkarmalısınız. Ancak, çocuk doğurmaktansa işinize ya da ilgilendiğiniz konulara yönelebilir veya birlikteliği yeterince doyurucu bulabilir ve anneliğin gerekli olmadığını düşünebilirsiniz.
ANNELİK VE İŞ:
Birçok kadın doğal yollarla sağlıklı bebekler doğurabilir ve bebeğini büyütmekten büyük zevk alır. Çocuğunuza karşı duyduğunuz sevginin yoğunluğu şaşırtıcı olabileceği gibi, aranızdaki bağın gelişmesi uzun zaman da alabilir.
Çocuğun gelmesiyle birlikte, eşinizle (varsa) ilişkiniz değişir. Özellikle bebeğe birlikte bakıyor ve sorumlulukları paylaşıyorsanız ilişkiniz, bebekten kaynaklanan ortak bir neşe ile zenginleşebilir. Ancak, ilişkiniz yeni talepler yüzünden baskı altında da kalabilir. İki tarafın anne-babalarıyla ilişkiler de değişir ve dengelenmeleri gerekir.
Benzer biçimde, çalışmayı sürdürürseniz, özellikle de başarılı olduğunuz yorucu bir işiniz varsa, evde yardım alsanız bile, evlilik ve işi aynı anda yönetmenin düşündüğünüzden daha zor olduğunu görebilirsiniz. Hem bir birey hem de anne olmanıza olanak veren bir düzen kurmanız güç olabilir.
Anneliğin gerekleriyle ilgili gerçekçi olmayan beklentileri olan kadın, özgürlüğün elinden gitmesini derinden hissedebilir. Kimi anneler bunalıma bile girebilir. Bir bebeğin doğumu ardından yaşanan uzun süreli bunalım, “bebek yüzünden” diye geçiştirilmemeli ve ciddiye alınmalıdır. Yeni bir anne olarak, yeni bebeğin talepleri karşısında afallayabilirsiniz. Doğumdan sonra işe dönmeme kararı alan ve böyle bir anda yardım alabilecekleri aileleri olmayan kimi yeni anneler, kendilerini yalnız ve boşlukta hissedebilirler. Çevrelerindeki diğer annelerle arkadaşlık kurup onların desteğini almak isteyebilirler. Fiziksel olarak ilk birkaç yıldan sonra annelik kolaylaşır; ancak, yaşamın bu devresinde de çocuk büyütmenin güçlükleri vardır.
Çocuğu olmayanlar için de çalışma yaşamının yükü ya da işten çıkarılmak veya eşten ayrılmak gibi krizler bunalım ve endişeye yol açabilir. Arkadaşlarınıza ya da ailenize yük olmak istemiyorsanız (ya da mutsuzluğunuzun nedeni onlar ise) doktorunuzla, bir danışmanla ya da psikoterapistle görüşmek çok yararlı olabilir.
Seçme özgürlüğü: Günümüzde birçok kadın, işinde ilerlemek ve rahat bir yaşamın tadını çıkarmak için anneliği geciktirmeyi yeğlemektedir.
Anne olmak: Bebeğiniz olduktan sonra, artık önce kendinizi değil, size yeni bir amaç ve yön veren çocuğu düşünürsünüz.