30 Ağustos 2010 Pazartesi

Omega Yağları En Çok Kimlere Gerekli



Kimlere Gerekli?
• Kardiyovasküler problemi olanlar,
• By-pass ameliyatı geçirmiş olanlar
• Hamile bayanlar
• Romatolojik problemi olanlar,
• Menopoz dönemindeki bayanlar,
• Kolesterol ve trigliseridi yüksek olanlar,
• Depresyon problemi olanlar
• 30 yaş üstü herkes,
• Bir rahatsızlığı bulunmayan ama ilerleyen yaşlar için kendini koruma altına almak isteyen herkes.
• Diyabet hastaları
• Okul çağındaki çocuklar


Hamile hanımlar ve bebekler:
Omega, anne karnındakı bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asidi. Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sağlıklı gelişmesinde önemli roloynuyor. İnsan beyni doğumdan önceki son üç ayda hızla büyür, doğumdan sonraki ilk 12hafta da bu büyüme hızı 3 kat artıyor. Bu nedenle hamile ve emzikli annelerin Omega3 ve Omega6 içeren gıdaları yeterınce ve dengeli biçimde almaları çok önemli. Omega3 ve Omega6 dengesiyle beslenen annelerin bebeklerinde beyin, sinir sistemi ve görme yetenekleri, sağlıklı gelişiyor. Omega yağları ayrıca, çocuğun matematik zekasını geliştirip, okuma, telaffuz ve yazma becerisini arttırıyor. Eksikliği halinde çocuklarda davranış bozukluklarına (hiperaktivite, algılama bozukluğu, dikkat eksikliği gib) yol açıyor.


Yetişkinler:
Zamanla bu yağ asidinin azalması bellek kaybı, bunama ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Bunama hastalığı olarak bilinen Alzheimer üzerinde yapılan araştırmalarda hastalığın balık yemeyen toplumlarda daha sık rastlandığı ortaya çıktı. Omega yağları ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok ölümcül hastalığın tedavisinde de önemli rol oynuyor.


Omega 3 önemi
Hem EPA hem de DHA sağlık için önemli görünmektedir, özellikle DHA'nın önemli olduğu düşünülmektedir, çünkü beynin gri maddesi, retina ve sinirler gibi kilit dokuların yapısının önemli bir kısmını DHA oluşturur. Bu dokulardaki kuru maddenin %25'i ila %40'ına varan kısmını DHA oluşturabilir.

DHA'nın anne sütünde şaşmaz biçimde var olması gerçeği6, bu besin öğesinin yapısal önemine ışık tutmaktadır. Miktarı, annenin beslenme durumuna ve diyetine bağlı olarak değişir ve balık içeriği yüksek bir diyetle beslenen kadınlarda gerçek düzeyi dört misli kadar daha yüksek olabilir.7 EPA, anne sütünde çok daha az belirgindir ve beyin dokusunda büyük bir boyutta bulunmaz.