Doğanın mucizeleri saymakla bitmez. Yaradan, doğada ki herşeyi biz insanların menfaati için yaratmış. Tıpkı ada soğanı gibi… Bu yazımızda ada soğanı hakkında bilgiler öğreneceğiz arkadaşlarım.
Diğer adları: Ayı soğanı, Ak soğan, Ölü soğanı, Beyaz soğan
Latince İsmi: Scilla Maritima.
Bitki Kumluk ve kurak yerlerde yetişir. Mızrak gibi uzun şerit şeklinde yaprakları olan, yaz sonunda beyazımsı çiçekler açan, 50-100 cm boyunda zambakgiller familyasından otsu bir bitkidir.
Çiçekleri, yeşil ve beyaz damarlı olan ada soğanı acı ve zehirlidir. Tazeyken kullanılmaz. Soğan kısmı, yapraklarının altında bulunur.
Nerde Yetişir: Güney Asyada ve Balkanların güneyinde yetişir. Türkiyede ise Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir.
Kullanımı: Sonbaharda adasoğanının soğan kısmı toplanır. Soğanın etli olan orta kısmı dilimler halinde kesilir ve kurutulur. Nemden korunması gerekir. Kuruduktan sonra dövülüp toz haline getirilir. Toz halinde kullanılır. Kullanırken dikkatli olunmalıdır. Genellikle bal, sirke ya da zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılması önerilir.
Adasoğanının faydaları: Haricen kullanımda, iltihaplı bölgelere kullanılabilir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Saçkırana iyi gelir. Haricen uygulandığı bölgede ağrı keser. Kalp kuvvetlendirici olarak kullanılır. Sara hastalığında etkili olduğu söylenir. Bal ile karıştırılıp yenildiğinde nefes alıp vermeyi düzenler ve öksürüğü keser. Bağırsakları yumuşatıcı etkisi vardır.
Böbrek hastalarının kullanmamalıdır. Uzun süre kullanılmaması gerekir. Zehirli olduğunu unutmayınız