19 Ekim 2010 Salı

Karaciğerin dostu şifalı bitkiler

Bilimsel araştırmalarla bazı bitki ve gıdaların karaciğere fayda sağladığı, bu bitkilerin içindeki bazı maddelerin, kimyasal elementlerin, vitaminlerin ve enzimlerin sayesinde karaciğere fayda sağladığı tespit edilmiştir.

İşte karaciğer sağlığına katkıda bulunan ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde önemli rol oynayan şifalı bitkiler…

Acı marul yapraklarından ve kökünden yapılan çay, karaciğer, dalak ve böbreklerin faaliyetlerini düzenler.

Adaçayı (bir miktar kurutulmuş) 1 litre suda kaynatılarak içildiğinde, karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

Aşk otu tohumları, bir bardak su içinde 6 saat bekletilerek içilir. Karaciğer, dalak, mesane ve böbreklerin çalışmasını düzenler.

Ayva; şeker, tanen ve bol miktarda vitamin içerir. Karaciğer tembelliğine faydalıdır.

Civan perçemi ve domates, karaciğer hastalıklarına iyi gelir.

Enginar, cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar.

Hint safranı kökü ve çalısı kaynatılarak içildiğinde, karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarını giderir.

Karahindiba, kuşkonmaz, havuç, enginar, zeytin, kereviz, turp, zeytinyağı ve greyfurt, karaciğer yetersizliği ve büyümesine iyi gelir.

Maydanoz, karaciğer şişkinliğinde etkili olur.

Marul, karaciğer ve dalak şişmesine iyi gelir.

Melek otu, karaciğeri kuvvetlendirir.

Turp, karaciğer şişliğini yok eder.