Bu günlerde kansızlıkla başım dertte olduğu için araştırma yapayım neler yemeliyim derken bakın dutun faydalarına rastladım :=)))
Önce beyaz dutun faydalarına bir göz atalım.
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden çok zengin olan dut, ateş düşürücü etkiye sahip.
- Dutun en şaşırtıcı özelliği kanamalardaki etkisi.
Taze dut yaprakları ile derideki yaralara ya d a burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanama anında duruyor.
-Yapraklar aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü.
Bunun için 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatıp tüketin.
Bu yaprak suyu aynı zamanda çok etkili bir ateş düşürücü.
Vücutta biriken suyuda dut yaprakları atıyor.
-DDutun faydaları da saymakla ut aç karna yendiğinde bağırsakları çalıştırıyor ve temizliyor. Özellikle de bağırsak solucanları açısından öneriliyor.
Çünkü aç karna yenen dut, bağırsak solucanlarını döküyor.
-Kansızlığın dermanı da dut…
Dut ne şekilde tüketilirse tüketilsin çok iyi bir kan yapıcıdır.
- İştah artırıcı etkisi de olan dut aynı zamanda bir enerji deposu… Karadutun faydaları da saymakla bitmiyor.
- Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında birebirdir.
-Karadut çok güçlü bir antioksidan içeriyor. Bu da antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalbi koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkisi var.
-Karadut yorgunluk durumunda çok faydalı. Çünkü halsizliğe derman olurken, yorgunluğu da yok ediyor. Aynı zamanda uykusuzluğa da çare oluyor.
-Karadut kan basıncını düşürüyor, sindirim sistemindeki rahatsızlıkları da yok ediyor. Mide salgısını artırdığı tespit edilmiştir.
-Saçların ve özellikle de dişlerin güçlenmesi için mutlaka bol bol karadut tüketin. Saç ve diş dostu olarak biliniyor.