4 Nisan 2010 Pazar

Erkeklerin Zor Dönemi: Andropoz (:


Geçen gün arkidişlerimle kahve keyfi yaparken beylerin arkasından çekiştirdik bütün derdide bize vermiş mevla şu erkek milletinin işi ne kolay bir sünnet oluveriyorlar tamam diyorduk bakın su andropoz'a :) Bizde menepoz bir ortak noktamız çıktı işte bence hanımlar biraz susalımmı şimdi :)

Yaygın olarak kadınlarda menopozun etkileri üzerine konuşulur. Gelişen çağımızda teknoloji sayesinde kadınları menopoza geçiş dönemi ve sonrası hakkında bilgilendirme amaçlı olarak internet dünyasında fazlasıyla bilgi yer alır. Oysa bu süreçler doğa gereği yalnız kadınlar için değil erkekler için de geçerlidir. Erkeklerde bu dönem “Andropoz” olarak adlandırılır. Edinilen bilgileri dikkatle okumanızı öneririz. Çünkü erkekler “Andropoz” dönemlerini daha zor ve sıkıntılı yaşıyorlar, sonrasında ise çekilmez olabiliyorlar.
Andropoz nedir?
Erkeklerin ileri yaş dönemlerinde erkeklik hormonlarında düşüş başlar, işte bu düşüşün başladığı döneme “Andropoz” denir. Aslında erkeklik hormonu tümden yok olmadığından buna “Androjen yetersizlik sendromu” deniliyor. Erkeklerin bu durumunun tek farkı ise kadınlarda bıçak sırtı olarak tabir edilen durumun tersine erkeklik hormonunun azalması ile birtakım belirtilerin ortaya çıkmasıdır.

Erkeklik hormonu azalması olan andropozun belirtileri nelerdir?
Andropozda, bedensel belirtiler ile cinsel fonksiyon yakınmaları ve psikolojik etkiler olarak ortaya çıkar.
Psikolojik yönden; sinirlilik, kaygı, depresif ruh hali, kronik yorgunluk hissi ve motivasyonda azalma görülebilir. Hafızayı da olumsuz etkilediğinden unutkanlık sorunları baş gösterebilir. Aynı şekilde kişide zihinsel sorunlar var ise andropoz ile bu durum tetiklenebilir.
Bedensel yönden; konsantre olamama, halsizlik, uyku ihtiyacında artış, kas ve eklem ağrıları beraberinde ise ateş basmaları gibi şikayetler oluşur.
Cinsel yönden; erkeklik hormonundaki düşüş ile cinsel isteksizlik ve beraberinde ereksiyon sorunlarında da artış olur. Yine ileri yaş ile birlikte erkeklerde de osteoporoz yani kemik erimesi de andropoz ile ortaya çıkar.
Erkekler içine kapanabiliyor
Andropoz erkeklerde 50 yaş üzeri erkeklerde görülür. Cinsel performansdaki düşüş de strese sebep olur. Erkekler çoğunlukla bu durumu içten içe sıkıntı yaptıklarından dışa vurumu da sert olabiliyor. Sürekli agresif tavırlarla herşeye sinirlenebilen bir kişilik sergilenir. Ani ve sert çıkışları ile psikolojik bozukluk görülmesi erkeklerin yakınlarınca çekilmez olarak ifade edilir.
Tanısı nasıl konulur?
İlk olarak basit kan tahlilleri ile erkeklik hormonundaki düşüş ve oran belirlenir. Kişinin kendini en iyi şekilde ifade etmesi önemlidir. Hastaya şikayetleri doğrultusunda üroloji uzmanının fiziksel muayenesi ile testislerde küçülme ve kıvamdaki yumuşaklık, aynı şekilde peniste küçülme, bunların dışında kas kitlesinde azalma gibi bulgular sayesinde anropoz tanısı konulur.